Saugus kūdikio miegas

Naujagimio atėjimas į šeimą atneša jaudulį, laimę, tačiau kartu ir nemažai baimių, dėl kurių jaudinasi naujieji tėveliai. Dažnas tėvelis prisipažįsta, kad stebi savo miegantį mažylį retkarčiais vis patikrindamas, ar vaikelis kvėpuoja. Dažniausiai taip elgiamasi dėl staigios kūdikio mirties sindromo (SKMS) baimės. Apie šį sindromą nėra kalbama daug, tačiau baimių liks mažiau, kai žinosite, kaip sumažinti riziką šiam sindromui pasireikšti. Svarbiausia – sukurti sąlygas saugiam kūdikio miegui.

Kas yra staigios kūdikių mirties sindromas (SKMS)?

SKMS sąvoka pirmą kartą buvo paminėta 1960-ųjų pabaigoje, o 1991 metais buvo peržiūrėta ir patikslinta, kaip „staigi kūdikio mirtis, jaunesnio nei vienų metų amžiaus, mirusio dėl priežasties, kurios net po kruopštaus kūdikio ištyrimo, tokio kaip autopsija, negalėjo paaiškinti net ekspertai“. (Willinger et al, 1991). Iš tiesų, iki šiol medikai negali pasakyti, kodėl kai kuriems naujagimiams pasireiškia SKMS sindromas, kuris pavojingiausias kūdikiams iki vienerių metų.

Pasirūpinkite saugiu kūdikio miegu

Didžiausia dovana jūsų naujagimiui – tai saugus jo miegas. Pasirūpinę saugiu ir kokybišku naujagimio miegu sumažinsite SKMS riziką. Europos saugios miego rekomendacijos ir pediatrijos akademija pataria:

  • Guldykite vaikelį ant nugaros. Visada guldykite ir mikdykite savo kūdikį tik ant nugaros. Tiek dieną, tiek naktį. Statistika rodo, kad miegas ant pilvo padidina SKMS riziką. Tad ant pilvo mažylį guldykite tik dienos mietu, kai jis nemiega ir tai darykite ne lovoje. Kūdikis turi būti paguldytas į lovelę ant nugaros, net tuomet, jei yra irzlus, peršalęs. Kas valandą pasukite kūdikio galvą į kairę, į dešinę, taip išvengsite „plokščios galvos sindromo“ (pozicinės plagiokephalijos).
  • Kada leisti gulėti ant pilvo? Kai kurios mamos žino, kad kūdikį paguldžius ant pilvo, vaikelis nurimsta. Tai – tiesa, tačiau tokia poza mažyliui yra pavojinga ir sukelia staigios mirties riziką. Leiskite savo kūdikiui gulėti ant pilvo, bet ne lovelėje – parinkite tam vietą ant grindų ar žaidimo kilimėlio. Niekada nepalikite kūdikio vieno, gulinčio ant pilvo, be priežiūros.
  • Nemiegokite vienoje lovoje. Visos mamos prisipažįsta, kad laikytis šios taisyklės – itin sudėtinga. Norisi naktį jausti mažylį šalia ir žinoti, kad jis saugus. Tačiau kūdikiui saugiausia – jo lovelėje. Tai nereiškia, kad jis turi miegoti atskirame kambaryje. Mažyliui geriausia savo lovelėje, kuri yra prie tėvų lovos. Jei pamaitinote kūdikį krūtimi, būtinai paguldykite jį atgal į lovelę. Jeigu migdote kūdikį „Kūdikio lizde“, jį galite laikyti ant savo lovos. Tiesiog laikykite lovelę arti savęs. Laikykite kūdikio lovelę tėvų kambaryje tol, kol jam sukaks mažiausiai 6 mėn. ir vaikas išmoks lengvai apsiversti į abi puses.
  • Guldykite į atskirą lovytę. Kūdikis turi būti paguldytas į lovelę be užkloto/pledo, pagalvės, be miegui skirtų reguliuojamų pagalbinių atramų. Niekada neužmikite su savo kūdikiu vienoje lovoje, fotelyje ar ant sofos. Nepamirškite, kad kūdikiui negalima miegoti su kitais vaikais. Naujagimis neturėtų su niekuo dalintis lova.
  • Žindykite kūdikį. Tai turi teigiamą poveikį jo sveikatai bei padeda nuraminti irzlius kūdikius. Jei maitinate krūtimi, žinduką mažyliui reikėtų pasiūlyti tik po to, kai kūdikis išmoko žįsti krūtinę. Negalima palikti žinduko greta kūdikio lovelėje be priežiūros, nes vaikas gali juo užspringti. Tyrimais įrodyta, kad mirties miego metu rizika yra didesnė, kai kūdikiai naudoja žinduką, paliktą be priežiūros.
  • Neleiskite sukaisti. Neaprenkite kūdikio per šiltai ir nelaikykite per šiltame kambaryje. Jei kūdikis suprakaitavęs – nurenkite viršutinius drabužius. Prieš miegą išvėdinkite kambarį, kuriame miegos naujagimis. Geriausia kambario temperatūra mažylio miegui – 18 laipsnių šilumos.
  • Nerūkykite. Saugokite savo kūdikį nuo cigarečių dūmų prieš ir po kūdikio gimimo. Namuose nerūkykite patys ir neleiskite rūkyti svečiams. Taip pat nelaikykite kūdikio kambaryje ar automobilyje, kur kas nors neseniai rūkė.
  • Teisingai pasirinkite lovelę. Naudokite lovelę su kietu čiužiniu. Kūdikio lovelė turi būti tuščia – išskyrus kūdikį su šiltais (tačiau ne per šiltais) drabužėliais. Nenaudokite pagalvių, kūdikio gulėjimo pozicijas reguliuojančių prietaisų, antklodžių ar lovos uždangalų. Įsitikinkite, ar nepalikote daiktų, kurie galėtų priartėti prie kūdikio veido.
  • Saugus miegas ne namuose. Keliaudami su kūdikiu, suplanuokite saugią vietą jo miegui. Paskambinkite į viešbutį ir įsitikinkite, ar jis turi saugią lovelę kūdikio miegui. Kitu atveju vežkitės savo nešiojamą lovelę – „Kūdikio lizdą“.

Atminkite, kad saugus kūdikio miegas svarbus ne tik tuomet, kai esate šalia. Jeigu nutiko taip, kad kūdikį laikinai prižiūrės Jūsų artimieji ar auklė, supažindinkite juos su šiais patarimais ir įsitikinkite, kad vaikelis bus prižiūrimas tik jais vadovaujantis.

SVARBU: Jei Jūsų kūdikis turi kvėpavimo sutrikimų – suglemba ar pamėlynuoja, nedelsiant kreipkitės į gydytoją pediatrą. Taip pat skubiai kreipkitės į gydytoją, jei kūdikiui sustoja kvėpavimas, po užspringimo jis toliau kosėja, spjaudosi ar įtartinai elgiasi.

Kūdikių mirtingumo rodiklis

Mirusieji kūdikiai | asmenys

Kūdikių mirtingumo rodiklis | 1000 gyvų gimusių kūdikių

Lietuvos Respublika

2011

144

4,7

2012

118

3,9

2013

110

3,7

2014

118

3,9

2015

132 1

4,2

2016

139 2

4,5

2017

85 3

2,9

2018

96 4

3,4

2019

90 5

2.93

1 iš 132 kūdikių mirčių, 11 (8,3%) buvo nepaaiškinamos (SKMS / SUIDS)

2 iš 139 kūdikių mirčių 5 (3,6%) buvo nepaaiškinamos (SKMS / SUIDS)

3 iš 85 kūdikių mirčių 4 (4,7%) buvo nepaaiškinamos (SKMS / SUIDS)

4 iš 96 kūdikių mirčių 2 (2.1%) buvo nepaaiškinamos (SKMS / SUIDS)

5 iš 90 kūdikių mirčių 7 (7.78%) buvo nepaaiškinamos (SKMS / SUIDS)

Informacijos šaltinis – Lietuvos statistikos departamentas

Grįžti į tinklaraštį
1 3